tiistai 29. joulukuuta 2015

RUISLEIPÄ


Tässä mehevään ruisleipään todella toimiva resepti, jonka poimin joskus aikoinaan Ruotsin kokkien kokin Mathias Dahlgrenin keittokirjasta. 

Ohjeesta tulee 2 vuoallista leipää.

Päivä 1

330g vesi
125g ruisrouhe
43g karkea ruisjauho
85g auringonkukansiemen
50g pellavansiemen
18g suola
70g ruisjuuri (jos ei kotoa löydy ruisjuurta voi edellisenä iltana sekoittaa 50/50 vettä/ruisjauhoja ja jättää huoneenlämpöön seuraavalle päivälle)

Sekoita kaikki aineet yhteen, peitä kelmulla ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön yön yli.


Päivä 2

170g vesi
30g hiiva
päivä 1. seos
140g tumma siirappi
165g vehnäjauho
200g ruisjauho

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen yleiskoneen kulhossa, lisää eilen tehty seos ja muut aineet.
Vaivaa taikinaa 6min, anna levätä 10min ja vaivaa 6min lisää.
Jaa taikina kahteen öljyttyyn leipävuokaan jossa on leivinpaperi pohjalla.
Kohota n. 45-60min peiteltynä lämpimässä paikassa.
Paista 225 asteessa pari minuuttia, uunin pohjalle voi heittää puoli lasillista vettä jotta saadaan aikaiseksi höyryä.

Tiputa lämpö 185 asteeseen ja paista n. 50min. Anna jäähtyä ja nauti (mieluiten kirnuvoin kera)!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti