sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Ruisleipä



Ruisleipä, tuo ah niin rakas leipä meille suomalaisille, ja joka myös valittiin vähän aikaa sitten Suomen kansallisruuaksi.

Tämä kirjoitus on ollut työn alla varmaan jo kuukauden verran, ja saman aikaa on ruokittu ruisjuurta yrittäen pitää se elossa sekä koitettu löytää aikaa tehdä se itse leipä.

Reseptin raaka-ainesuhteet noudattelee aika pitkälti Finnjävel-ravintolan keittokirjasta löytyvää ohjetta, mausteeksi tosin laitoin ei niin suomalaista viismaustetta, joka sopii mielestäni tähän erittäin hyvin ja tuo leipään kiehtovaa makumaailmaa rukiin lisäksi.



Ruisjuuri:

Päivä 1

2 dl ruisjauhoja
1 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita jauhot ja vesi tiiviissä lasipurkissa, säilytä juurta huoneenlämmössä 1 vuorokausi.

Päivät 2 - 5

1 dl ruisjauhoja
0,5 dl kädenlämpöistä vettä

Lisää joka päivä jauhot ja vesi lasipurkkiin, sekoita voimakkaasti ja säilytä huoneenlämmössä.
Juuri on valmista viidentenä päivänä, kun se tuoksuu happamalle ja kuplii hyvin (tätä voit seurata lasipurkin läpi).
Kun teet leivän ja otat sitä varten juurta niin lisää juuriastiaan saman verran vettä ja ruisjauhoja kun otit siitä pois. Juurta voi säilyttää jääkaapissa, josta se otetaan huonenlämpöön päivää ennen leivontaa ja ruokitaan vedellä ja ruisjauhoilla.

Raski:

125g ruisjuurta
5 dl vettä
250 g ruisjauhoja
2 tl viismaustetta

Sekoita ja anna levätä vähintään 1 tunti huoneenlämmössä.




Leipä:

2,5 dl vetttä
25 g hiivaa (jos juuresi on erittäin elinvoimainen hiiva ei tarvita)
750 g raski
50 g vehnäjauhoja
550 g ruisjauhoja
15 g suolaa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen yleiskoneen kulhossa, lisää raski ja jauhot, ja sekoita pienellä teholla 2 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa taikinaa noin 12 minuuttia pienellä teholla. Anna nousta huoneenlämmössä liinan alla noin tunti tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan, pyörittele tangoiksi (käytä runsaasti ruisjauhoja apuna, taikina on tahmeaa) ja anna leipien kohota liinan alla noin tunti.
Paista 240c uunissa 10 minuuttia, tiputa lämpö 210 asteeseen ja paista vielä 30-35 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä ilman liinaa.
Tarjoa ehdottomasti kirnuvoin kanssa runsaalla sormisuolalla ja nauti!





-Mikko


Tarun sivuhuomautus: Siis tää on aivan SAIRAAN HYVÄÄ. Ja mä en voi syödä ihan näin uunituoretta, koska pelkään, että aiheuttaa Elmalle kamalat vatsaväänteet. Tsiisös. Söin kuitenkin tuon alimman kuvan palasen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti